Ervaringen deel 2

Ervaringen vervolg

 

“Ondertussen hoor ik -volgens mij- bij het interieur van Petra!
Ongeveer 6-7 jaar geleden ben ik er achter gekomen dat ik een eetstoornis BED Binge Eating Disorder had. Een jaar daarna was ik eraan toe om serieus iets aan de oorzaak te gaan doen in plaats van altijd maar te lijnen en mezelf dingen te verbieden. Via een vriendin van mijn moeder ben ik zo bij Petra terecht gekomen. In het begin heb ik het met Petra nooit over eten gehad, maar over voelen, van verdriet, blijdschap, verlangen, warm, kou. Na een tijdje besefte ik me dat ik geen eetbuien meer had en ben ik van 74 naar 68 kilo gegaan. Ondertussen had ik besloten dat ik ‘petra’ wilde worden! En ben ik de opleiding gewichtsconsulente gaan doen. Pas daar heb ik echt veel over eten geleerd en kwam ik erachter dat ik te weinig at en dat de verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten niet klopte! Mijn eetpatroon is nu al 2 jaar ‘volgens het boekje’ maar ik bleef 68 wegen! Ik sport 4-5 keer per week, eet gezond, drink voldoende water en toch bleef ik op dit plateau. Al 2 jaar probeer ik dit te doorbreken. Al een paar keer bij Petra geweest om te zeggen dat ik ermee wilde stoppen omdat ik toch bleef hangen op dit gewicht, maar voordat ik de kans kreeg om dat te zeggen had Petra mij weer moed in gepraat om door te gaan! Tot deze zomer, ik was het zo spuugzat dat ik maar bleef hangen, wat ik ook deed of niet deed. Ik vroeg Petra of ze een crash dieet had voor mij om erdoorheen te komen.
JA dat had ze wel….. En nu eindelijk ben ik erdoorheen en weeg ik nu 62 kilo!
Wouw, en ik weet na al die jaren positieve gesprekken te hebben gehad met Petra en kaartjes (Eigenwijsjes) te trekken dat ik sterk genoeg ben om nu dit gewicht te kunnen behouden! Volgens mij kunnen we nu een beetje gaan afbouwen.Petra, je hebt me veel zinvolle gedachten bijgebracht! En ik ben zo blij dat ik ben doorgegaan, dat je mij iedere keer weer hebt weten motiveren om door te gaan en niet op te geven! Je bent TOP”
Vrouw, 32 jaar

 

“Voor mij was het belangrijkste om een schema te hebben dat ik iedere dag volg. Ik dacht voorheen dat ik goed bezig was om veel fruit te eten.Dat is nu gehalveerd. Ik volg nog iedere dag hetzelfde schema volgens de schijf van vijf. Daarnaast eet ik op een feestje gewoon lekkere dingen, echter niet meer in de overmaat van vroeger. Ik blijf me iedere dag wegen (net als vroeger), en ben daardoor heel bewust van veranderingen en gevolgen van bijvoorbeeld het drinken van alcohol. Ook merk ik dat regelmatig sporten/bewegen belangrijk is. Ik denk dat jouw manier van aanpak goed is. Het besef moet bij degene die wil afvallen komen. De wil moet er zijn. Jij kunt daarbij de handvatten aanreiken. Bij mij ging dat snel. Bij een ander zal daar misschien wat meer tijd voor nodig zijn”.
Man, 40 jr

 

Na zo’n 10 jaar in de onregelmatige dienst te werkzaam te zijn was mijn voedingspatroon aardig verstoord.Ik had een veel te Bourgondische “life-style” en heel geleidelijk aan had ik zo’n 25 kilo aan overgewicht opgebouwd.De laatste jaren nam ik me bijna elke dag voor om er iets tegen te gaan doen, maar viel toch steeds terug in mijn oude (vr)eet patroon.Inmiddels kreeg ik van de huisarts al meerdere pillen tegen bloeddruk en maagklachten. Toen daar op een gegeven moment weer een pilletje bij moest komen was voor mij de maat vol!Veel mensen in mijn omgeving waren doende met het Cambridge dieet en hadden daar resultaat mee. Hierop vroeg ik aan mijn huisarts of hij hier ook ervaring mee had en of ik dit kon doen met alle medicatie die ik had. De huisarts kende dit dieet niet en verwees mij met mijn vraag door naar praktijk “Zin-Vol” .Petra kende het dieet wel, maar gaf terecht aan dat het probleem zat in mijn eet gewoontes. Als ik deze aan zou passen zou alles goed komen. Met een duidelijke uitleg en voorbeelden over een gezond voedingspatroon ben ik aan de gang gegaan! Steeds de goede ondersteuning en begeleiding zorgde dat ik de discipline had om mij aan het voorschrift te houden. Eigenlijk heb ik mij nog regelmatig verbaasd over de hoeveelheid die ik wel mocht/moest eten op een dag. Van echte honger is ook nooit sprake geweest. Puur door een gezond eet patroon werd de dalende lijn ingezet en na vier maanden was is reeds 18 kilo, en twee kledingmaten kwijt. Ik wil nog een klein stukje door,  en Petra blijft het proces ook nog volgen. Maar het is mij in middels wel duidelijk en ik kan weer zelfstandig keuzes maken en dus “bewust genieten”.  Het is dan nu ook echt niet zo dat ik helemaal niets meer mag, maar alles gaat over de hoeveelheid en de frequentie. Het is lang geleden dat ik weer zo lekker in mijn vel zat, en ik ben ook zo goed als medicatie vrij!”
Man, 35 jaar

 

“De belangrijkste veranderingen in mijn voedingspatroon zijn dat ik een dagplanning voor  de hele week heb , waardoor ik meer te doen heb en meer afleiding heb.  Ik kijk bewuster naar de hoeveelheden vet en suikers. Verder heb ik geleerd dat als er iets mis gaat je kunt bekijken wat je eraan kunt doen en daar een oplossing voor vinden en er positief naar kijken i.p.v. jezelf de schuld te geven of een ander. En ook om met meer respect naar jezelf kijken, ik ben zoals ik ben, zoals ik er nu uitzie en dat is goed. Ook  bezig met bewuster eten en bewegen. Ik kijk nu heel anders, meer positief en oplossend dan negatief en “laat maar”.
Ik vond het fijn dat ik mezelf kon zijn, me kon laten gaan als dat nodig was. En ik ging altijd met een goed en positief gevoel de deur uit!”
Vrouw, 36 jr

 

Een tevreden klant die spontaan een mailtje stuurt: ”Hoi Petra,
Bedankt weer voor vanmorgen. Ik weet dat het jouw werk is maar zo voelt het niet. Jij hebt echt hart voor de mensen die bij je komen en dat mag gezegd worden. Je bent een bijzonder mens met een gave om mensen zo te kunnen helpen.
Ik ben ook vandaag weer vol enthousiasme naar huis gereden!”
Vrouw, 31 jr

 

“Ik ben me vooral bewust geworden dat eten niet iets tussendoor is. Heb ontdekt dat het heel belangrijk is dat je je bewust bent van wat je eet.”
Moeder van puberzoon, 16 jaar, met ondergewicht

Praktijk ZinVol Bewust leren genieten